Sidor

tisdag 8 februari 2011

Konsten att ta kritik..


Häromdan läste jag en artikel i tidningen Kattis, om ovannämnda ämne, råd jag kunde dra parareller till i en situation i mitt eget liv.. Artikeln hade bl.a 4 olika faser:
1. Räkna till tre
2. Kräv tydlighet
3. Reflektera
4. Rensa och dra lärdom

För en tid sedan fick jag kritik efter min timme, en kritik jag hade svårt att först ta emot, eftersom den innehöll till en början mycket!  Det riktigt sved om öronen... (1.räkna till tre).
Kritiken löd ungefär såhär; " Vet du, du måste samla gruppen mera, förklara och ha mera kontakt till oss, nu kändes det som om vi stritta från den ena sidan till  den andra och det blev bara kaos för mig."
För en instruktör är detta byggstenarna i hur du instruerar, och nu kassera hon alla mina kunskaper och egenskaper som instruktör!!
Talade med kunden och försökte få henne att konkret ge mig mera exempel (2. Kräv tydlighet), och efter att jag konstaterat att det inte är trevligt om hon kännt en kaotisk känsla hela timmen,  kom det fram att det inte varit frågan om hela timmen, utan om en, ett par av danserna där kunden blivit tvungen att se mig spegelvänt i en inmarsh mot mitten..men i allafall så var hon inte nöjd och jag märkte på henne att det inte varit så värst kul.

Hemma harmade det mig så sjutton och jag började bearbeta timmen jag haft (3.Reflektera), vad hade gått fel, hade jag varit för ivrig och glömt bort mina kunder? Hade jag varit otydligt? Dessa timmar skall  innehålla mindre muntliga instruktioner, vi strävar till att få folk att slappna av, att vi är en av dem och tillsammans skall vi ha kul,vi använder oss mera av kroppen och mimiker, gester, små stödord.. - hade jag missat i detta, var det bara jag som hade haft kul och hade jag inte kunnat förmedla detta åt mina kunder?  Kunden hade heller inte varit tidigare på mina timmar, vilket också kanske gjode det för henne svår att anamma mitt sätt att instruera..Jag sov dåligt och grumla ännu följande dag.

Nu har jag fått perspektiv (4. rensa och dra lärdom)..jag uppskattar det från hela mitt hjärta att hon våga komma fram och säga att hon inte var så nöjd!!!  Jag vill att kunderna kommer fram både med bu och bä feedback. Nu har jag lagt hennes ord bakom örat mitt, och ögonen har öppnats, jag har gått igenom vissa av koreografierna och förenklat dem och de fungerar lika bra, om inte bättre. Jag försöker titta att kunderna lyssnar då jag går igenom något speciellt steg..etc. För jag är ju där för att förmedla good vibes först och främst till kunderna, har de skoj så ger det mig min goda feeling.Konsten att ta kritik är svår, men desto mera vi får kritik, desto bättre blir vi själva att bearbeta den. Att få konstruktiv kritik är ett av de bästa sätten att kunna utveckla sig själv.
Så stort TACK till modiga du, som kom fram och pratade med mig!

2 kommentarer:

 1. Hmmm... Jag undrar lite över kritiken ändå. Det är ju självklart att det känns lite förvirrande när man första gången är på en timme man inte varit på tidigare. Jag personligen tycker inte det är vettigt att komma med kritik innan man varit åtminstone några gånger, först då börjar man få en bild av hur instruktören arbetar. Första gången går ju all ens energi till att hänga med. Det är helt normalt. Därför tycker inte jag att du behöver ta in allt för mycket av en sådan kritik. Men det är nu bara min åsikt. Jag tycker att du hör till de instruktörer som är allra tydligast och verkligen tar kontakt med gruppen och skapar feelis. Så de så!!

  Nå, förutom det så vill jag tacka dig för tipset om Kattis tidningen. Verkar vara bra, jag har aldrig hört om den förut!
  Stor kram!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med Marina i att man skall prova på några gånger innan man kommer med kritik. Dessutom tycker jag absolut att du om någon har kontakt med gruppen så är det du, det är det nog ingen tvivlan om!!!
  MEN, jag är imponerad av hur väl du bearbetade kritiken - och är helt säker på att du lärde dig en hel del av det. Vet själv att det tar på då någon kritiserar (ger feedback på) ens sätt att arbeta. Men bara man kan ta det på rätt sätt så hjälper det ju en att bli en bättre instuktör / lärare / ledare osv. Man lär sig att vara ännu tydligare, göra lite, lite på ett annat sätt osv. osv.

  Personligen tycker jag dock att du skall fortsätta precis så som du gör! Jag älskar ditt sätt att instruera och uppmuntra att kämpa på!
  Kraaam, Maria

  SvaraRadera